Tot i que hi ha força flexibilitat a l’hora d’escriure els vostres propis llibres wiki, és important seguir certes regles de bones pràctiques per garantir que el contingut de la plataforma Labdoo sigui de bona qualitat. Com a redactor de wikis, seguiu aquestes recomanacions:
-
Simplicitat . Teniu l'opció d'utilitzar etiquetes HTML, però us recomanem que únicament les utilitzeu si les necessiteu de veritat. Aquesta norma és important, ja que així la wiki és més fàcil de mantenir. Quan es tracta de la wiki, quan més senzill, millor.
-
Utilitzeu enllaços amb camins relatius . Consulteu aquesta entrada de la wiki: Crear enllaços interns.
-
Assegureu-vos que les etiquetes HTML estiguin escrites correctament. Proveu de no fer-ne un ús excessiu, però si feu servir algunes etiquetes HTML per formatar les vostres pàgines wiki, assegureu-vos que estiguin escrites de manera correcta. Totes les etiquetes han de tenir una etiqueta d'inici i una etiqueta de tancament. Per exemple:
<em>escriu el text aquí</em>
. Si l’etiqueta no inclou cap contingut (com ara l’etiqueta de línia nova <br>
o l’etiqueta de línia horitzontal <hr>
), teniu dues opcions : podeu utilitzar <br></br>
(sense cap contingut entre les etiquetes) o la versió més compacta <br/>
. Aquesta bona pràctica és especialment important perquè el sistema de Labdoo crea còpies de seguretat automàtiques de tot el contingut de la wiki. Per a fer-ho s'han d'analitzar totes les pàgines de la wiki i, si les etiquetes no estan configurades correctament, aquest procés d’anàlisi es pot trencar.
-
En cas de dubte, seguiu aquest llibre wiki com a exemple. El llibre wiki que esteu llegint ara mateix es fa mitjançant el mateix sistema que utilitzeu per escriure el vostre. Per tant, si teniu dubtes sobre com escriure una determinada pàgina, consulteu aquesta guia i comproveu com s’ha escrit. Com a redactor de wikis, podeu clicar sobre la pestanya «Edita» que es troba a la part superior de cadascuna de les pàgines d'aquest llibre (assegureu-vos que heu iniciat la sessió perquè us hi aparegui), cosa que us permetrà veure com s'ha completat cada camp.
-
Comenceu la primera paraula dels títols en majúscula. Escriviu amb majúscula la primera lletra de la primera paraula del títol de cada pàgina wiki. Per exemple, el títol d'aquesta pàgina és «Bones pràctiques», ni «bones pràctiques» ni «Bones Pràctiques». Això ajuda a mantenir-ne la coherència.
-
Coherència. Mantingueu la coherència del document. Els llibres wiki es poden escriure de moltes maneres i estils diferents, però un cop decidiu fer les coses d’una manera determinada, mantingueu la coherència a tot el document. Això farà que el vostre text sigui més agradable per als lectors.
-
Comproveu-ne l'ortografia i reviseu el vostre text. Assegureu-vos que no hi hagi faltes d'ortografia ni errors gramaticals al text i assegureu-vos de rellegir-lo diverses vegades. És molt recomanable que algú més el llegeixi i us ajudi a corregir-lo (si és possible, algú que sigui bo en ortografia i gramàtica). Per exemple, intenteu tenir al vostre equip o comunitat un voluntari que us pugui ajudar amb aquesta tasca.
-
Deseu el vostre text unes quantes vegades. Assegureu-vos de desar-lo unes quantes vegades, de manera que esteu segur/a que el vostre treball s’ha guardat adequadament i que el format és correcte.