Informació per a Dootrippers (Viatgers)

Tags: 

Benvolgut Dootripper,

Gràcies per la teva contribució per portar un o més ordinadors portàtils a un Edoovillage! La teva acció és un pas clau per ajudar a fer de Labdoo un projecte sostenible. En reutilitzar el teu viatge, no només proporciones educació a escoles necessitades, sinó que també contribueixes a preservar el planeta evitant generar emissions de CO2 addicionals.

En aquesta secció trobaràs informació que t'ajudarà a fer el teu viatge més eficient, segur i divertit.

Si no ets la persona que viatja, comparteix aquesta pàgina amb la persona que portarà l'ordinador portàtil a l'escola de destinació per assegurar-te que coneix la millor manera de viatjar amb un ordinador Labdoo.

Documents wiki per imprimir

Abans de viatjar amb els ordinadors portàtils, és important comprovar que el teu paquet inclou una còpia impresa del "Kit de benvinguda de Dootrònics" dins d'un sobre. Si encara no l'inclou, ves a aquesta pàgina, on podràs descarregar-lo i imprimir-lo.

Gestionar els teus dootrips

La Xarxa Social Humanitària Labdoo proporciona un conjunt de quadres de comandament que t'ajudaran a gestionar els teus dootrips i rebre notificacions automàtiques sobre nous esdeveniments correlacionats. Llegeix la secció sobre el sistema de dootrips al manual general de Labdoo per obtenir més informació sobre com funciona el sistema perquè puguis fer-ne el millor ús al realitzar les mini-missions.

Transport, duana i carta de dootripper

Abans de viatjar, cal saber:

  • Nombre d'ordinadors portàtils que pots transportar. Pràcticament tots els països permeten portar 2 ordinadors portàtils sense preguntes. Si duus més de 2 ordinadors portàtils, et recomanem que consultis les normes de duanes del país al que viatgis. Si tens previst portar més ordinadors portàtils del que les normes et permeten, distribueix-los equitativament entre les persones que viatgin amb tu. Per exemple, si portes 6 ordinadors portàtils i viatges amb 2 persones més, porteu 2 ordinadors portàtils per persona.
  • Facturar ordinadors portàtils. Si has de volar, et recomanem que empquetis els ordinadors portàtils en l'equipatge que facturis a l'aeroport (en comptes de portar-los a l'equipatge de mà). D'aquesta manera, el portàtil viatjarà fins al destí sense haver de preocupar-se.
  • Per a una major quantitat d'ordinadors portàtils, porteu una carta de dootripper. Si necessites portar més ordinadors portàtils del que permeten les normes de duanes, hauràs d'explicar que els ordinadors portàtils no són d'ús comercial i que són per a finalitats educatives i humanitàries. Per fer-ho, es recomana que imprimeixis la "carta de Dootripper" que trobaràs al Labdoo Toolkit i que portis aquesta carta amb tu.
  • Bateries. Gairebé totes les bateries del portàtil tenen menys de 100 Wh i es poden transportar sense cap restricció com un equipatge facturat o equipatge de mà. Si la potència de la bateria és inferior a 100 Wh, no es requereix una aprovació de l'aerolínia. En cas contrari, si us plau, consulta les normes de l'IATA al moment de viatjar i no dubtis a preguntar a la comunitat d'equips de Labdoo: https://www.labdoo.org/ca/teams. Per obtenir la informació més recent, visita directament: http://www.iata.org/lithiumbatteries.

  • Figure 1. Bateries de liti que pots portar (source: http://www.iata.org/lithiumbatteries).

    Figure 2. Exemples de bateries de liti.

Fer fotografies i pujar-les a l'àlbum

Recorda fer una bona quantitat de fotografies del teu viatge. Les fotografies són importants per mantenir la plataforma Labdoo transparent i oberta. Són la millor manera de demostrar que els ordinadors portàtils donats arriben a la destinació desitjada. Assegura't de que les imatges:

(1) són de bona qualitat.
(2) mostren clarament els ordinadors portàtils i permeten als donants reconèixer el seu ordinador portàtil contribuït.
(3) mostren clarament als estudiants que utilitzen els ordinadors portàtils a la seva aula.

Aquest és un exemple d'un àlbum d'imatges per a una escola receptora. L'edoovillage on portis els ordinadors portàtils també té la seva pròpia pàgina i àlbum de fotos. Si no coneixes l'URL d’aquesta pàgina, assegura't de demanar-se-la al gestor del teu projecte d'edoovillage o contacta amb Labdoo a contact@labdoo.org.

Assegura't de que puges les imatges a l'àlbum de fotos de l'edoovillage que estàs visitant. Si no tens els drets per pujar imatges a aquest àlbum, damana al teu gestor d'edoovillage que te'ls atorgui o que us envia-li les imatges perquè pugui pujar-les per tu. Trobaràs tota aquesta informació a la pàgina sobre les edoovillage. A aquesta pàgina trobaràs informació detallada sobre com pujar imatges a l'àlbum.


Figura. Les bones fotografies permeten als donants reconèixer (1) el seu portàtil i (2) els estudiants utilitzant el seu portàtil a l'escola.

Què faig un cop entregats els portàtils?

Aquí tens la llista de verificació de les coses que has de fer un cop els portàtils han arribat a una edoovillage:

  • Trobareu una wiki sobre "com començar" als següents enllaços que expliquen com utilitzar els ordinadors portàtils Labdoo. Explica als estudiants i professors de l'escola on has entregat els ordinadors portàtils aquestes guies wiki. Si no tenen accés a Internet, imprimeix-los (en doble pàgina per ajudar a guardar paper) i dona'ls una còpia impresa.
  • - English: https://www.labdoo.org/content/how-start-labdoo-laptop
    - Alemany: https://www.labdoo.org/de/content/wie-starte-ich-den-computer
    - Francès: http://ftp.labdoo.org/download/documents/french/labdoo-letter-recipient-...
    - Castellà: http://ftp.labdoo.org/download/documents/spanish/labdoo-letter-recipient...
    - Rus: http://ftp.labdoo.org/download/documents/russian/labdoo-letter-recipient...

  • Assegura't de que els professors i els estudiants rebin una còpia del "Kit de benvinguda de dootrònics". Si encara no l'han rebut, recorda que pots descarregar-lo per a ells des d' aquesta pàgina.
  • És especialment important que expliquis als professors i als estudiants que poden fer servir el mur de suport global de Labdoo per resoldre qualsevol de les seves preguntes tècniques. Això és molt important per garantir que Labdoo els pugui ajudar a resoldre qualsevol dubte que puguin tenir. Pots trobar més informació sobre el programa LGS en aquesta pàgina.
  • Atès que algunes edoovillages no tenen accés a Internet, diversos idiomes i dissenys de teclat estan preinstal·lats i configurats prèviament. Segons l'idioma que utilitzin els professors i els nens a l'escola, potser voldràs canviar els valors predeterminats dels ordinadors portàtils. Per ajustar els valors predeterminats de l'idioma, llegeix les instruccions d'aquesta pàgina.
  • Els connectors d'alimentació proporcionats amb el portàtil poden o no coincidir segons el tipus que utilitza el país de l'edoovillage. Si els endolls no coincideixen, es poden adquirir des d'una botiga d'informàtica local a un preu molt modest. Aquesta taula proporciona una llista de connectors estàndard segons el país.
  • Els portàtils de Labdoo vénen preparats amb diversos manuals de recursos d'educació oberta (OER) en una gran varietat d'idiomes a la carpeta '/home/labdoo/Public/'.
  • A cada ordinador portàtil hi trobaràs una carpeta anomenada "vídeos" amb un conjunt de tutorials en vídeo per a usuaris i tècnics.
  • Cada portàtil ve amb 3 comptes d'usuari: 'labdoo', 'estudiant' i 'convidat'. Per obtenir més informació, consulteu com començar.
  • Moltes vegades hi ha grups locals d'usuaris de Linux o Ubuntu (anomenats LoCoteams) al país dels edoovillages. Aquestes comunitats poden ajudar en cas de dubtes. Podeu trobar el teu Ubuntu LoCoteam més proper, anant a aquest lloc web i seleccionant el teu país: http://loco.ubuntu.com/teams/. També pots utilitzar Google o qualsevol motor de cerca per cercar-los i ubicar-los.
  • Alguns dels ordinadors portàtils poden venir amb un sistema Windows com a sistema operatiu convidat en un VirtualBox. (Només si es compleixen els requisits per a una llicència de Windows i si el portàtil és prou potent per allotjar una màquina virtual.) Busca VirtualBox a la llista d'aplicacions i si està disponible, pots iniciar una màquina virtual de Windows a partir d'aquesta aplicació.
  • Els col·laboradors de Labdoo.org han invertit molt de temps i esforç per oferir-vos a tu i als nens un sistema òptim. Però tots som humans i de vegades els errors són inevitables. Si tens cap suggeriment per millorar el sistema Labdoo, informa'ns. Ens agradaria saber i aprendre de tu. Proporciona els vostres comentaris enviant-los al mur de suport global de Labdoo.

Com empaquetar un portàtil per al dootrip


El propòsit d'aquest mètode d'embalatge és facilitar que el viatger obri i retiri l'ordinador portàtil, i que sigui més fàcil deixar-ho com estava quan sigui necessari.
         
Materials obligatoris:
           portàtil i Kit de benvinguda de dootrònics
           embolcalls de bombolles, un marcador negre gruixut, cinta d'embalatge ample, tisores i cinta adhesiva

Instruccions:
1. Encén l'ordinador portàtil per comprovar si el portàtil funciona correctament i recorda tancar-lo abans d'empaquetar-lo.
2. Comprova i assegura't de que totes les parts estiguin etiquetades amb els mateixos números d'identificació de Labdoo (portàtil + adaptador de corrent + bateria)
            .
3. Col·loca el Kit de benvinguda de dootrònics a sobre de l'ordinador portàtil.
4. Superposiciona 2 capes d'embalatge de bombolles per sota de l'ordinador portàtil per mesurar la longitud necessària. S'ha de tallar prou per cobrir completament l'ordinador portàtil i deixar un espai addicional de 5 a 10 cm d'un costat.
            

5. Utilitza la cinta d'embalatge per segellar el centre i segellar-ne un per formar una forma de bossa. Assegura't de que deixes l'espai suficient perquè el viatger pugui treure l'ordinador portàtil de la bossa sense fer-la malbé.
            

6. Afegeix l'adaptador de corrent i repeteix el pas (3) i (4) per fer la segona bossa. Aquesta vegada, segella el costat oposat perquè els 4 costats de l'ordinador portàtil estiguin coberts per l'embalatge de bombolles (les bosses interiors i exteriors hauran d'obrir-se al costat oposat de l'ordinador portàtil).
            

7. Embolcalla una nova capa d'embalatge de bombolles al voltant del costat del segell dels ordinadors portàtils dues vegades, talla-la, tapa-la i etiqueta el final com a "tallar-se", de manera que quan algú necessiti obrir l'ordinador portàtil, pot ser més fàcil enganxar i tornar a utilitzar el mateix embalatge de bombolles.
           

8. Etiqueteu el número d'identificació de l'ordinador portàtil a sobre del paquet.

Empaquetar la bateria del portàtil
9. Si l'ordinador portàtil té una bateria, recorda empaquetar la bateria per separat. Moltes companyies aèries requereixen que les bateries siguin transportades a l'avió en comptes de ser enviades amb els ordinadors portàtils dins de l'equipatge. Recorda etiquetar també el número de identificació de Labdoo a la bateria.
            

10. Utilitza la cinta adhesiva o una cinta fàcil de treure per enganxar la bateria al costat de l'ordinador portàtil perquè el viatger pugui separar-lo fàcilment de l'ordinador portàtil i portar-lo amb ell si és necessari (en cas que el viatger no tingui un ganivet o tisores).

Gràcies per ser part de l'equip de Labdoo i tenir cura dels altres perquè l'experiència de Labdoo sigui més agradable per a tothom.