Per què Labdoo utilitza Linux?

×

Status message

If you have any questions about this page or if you find any errors, please write a message to the support wall and a Labdoo volunteer will help resolve it. Thank you for helping to improve our wiki pages.
Tags: 

Labdoo utilitza el sistema operatiu Linux (OS) per diversos motius importants:

  • Una de les primeres raons és que Linux és un sistema operatiu de molt alta qualitat. Si bé el programari sempre es pot millorar, és ben sabut entre alguns dels millors informàtics del món que Linux ha subministrat freqüentment algunes de les millors arquitectures.
  • Linux és lliure i gratuït. Aquesta és una propietat increïblement notable. Això bàsicament significa que les persones poden utilitzar lliurement tot el programari proporcionat per Linux sense preocupar-se d'infringir llicències. Això vol dir que pots activar el Ubuntu Software Center i instal·lar qualsevol de les milers d'aplicacions de forma gratuïta. Aquest aspecte és realment important per a escoles i estudiants, ja que proporciona llibertat per accedir a potents aplicacions educatives.
  • Sense Linux, Labdoo no seria possible. Labdoo distribueix milers d'ordinadors portàtils a tot el món i cada portàtil Labdoo ve amb centenars de programes gratuïts. Negociar una llicència gratuïta per a cadascun d'ells no seria factible. És gràcies a milers de programadors i informàtics de tot el món que donen el seu temps per crear un programari de gran qualitat que a Labdoo podem fer el nostre treball de distribució d'ordinadors portàtils educatius arreu del món.
  • Linux és fàcil d'utilitzar. Hi ha una espècie de mite que Linux és difícil d'usar. Aquest és, efectivament, un mite, perquè centenars de milions de persones fan servir Linux avui dia, fins i tot sense ni tan sols saber-ho. El sistema operatiu Android està basat en Linux, el que significa que tots els dispositius Samsung, LG, Nexus i molts telèfons i tauletes que molts de nosaltres portem usen Linux. Els sistemes operatius Linux actuals són tan senzills d'utilitzar com qualsevol altre sistema operatiu com Windows® de Microsoft o OSX® d'Apple. Les habilitats que s'aprenen en un equip Linux (p. Ex., L'ús de fulls de càlcul, documents de text, creació de diapositives, etc.) són aplicables a qualsevol altre sistema informàtic. A més, en un món cada vegada més basat en Internet, el paper de la interfície d'ordinador es fa menys rellevant. En alguns casos, tot el que importa és tenir un navegador que ens connecta a Internet on podem tenir accés a continguts educatius d'alta qualitat. Aquest aspecte dels ordinadors és independent del sistema operatiu.
  • Linux aporta l'esperit de col·laboració . Linux es va desenvolupar a través de la col·laboració d'informàtics i programadors de tot el món que volien desenvolupar un sistema operatiu gratuït d'alta qualitat per a tothom. Aquest concepte està estretament relacionat amb els valors de Labdoo i la creença que junts en col·laboració podem crear grans projectes per fer un món millor. A Swahili, la paraula "Ubuntu" (el nom de la distribució de Linux que utilitzem a Labdoo) significa "hospitalitat". Podeu trobar més informació sobre la història de Linux aquí: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Linux
  • Linux s'executa molt més ràpidament en qualsevol equip que Windows.
  • Cap problema de virus: Linux és gairebé invulnerable a atacs de virus, però Windows-PC no ho és. Sovint, les escoles informen de problemes tècnics per atacs de virus, un problema desconegut per a Labdoo.
  • Llicències antiquades de Windows: els ordinadors portàtils donats solen tenir versions de Windows que no s'admeten ni s'actualitzen més. Això també suposa un elevat risc de problemes de seguretat.
  • Els sistemes operatius de Windows i els programes d'oficina costen diners,sovint centenars d'euros. En molts països Windows i MS-Office es copien sense una llicència legal. Però si no tens els recursos per pagar una llicència cara, ja no hauràs de violar la llei, ja que Linux està disponible per a tots.

Si l'anterior encara no és prou convincent i si vols instal·lar un altre sistema operatiu diferent de Linux als teus portàtils Labdoo, pots fer-ho lliurement. Labdoo no imposa cap restricció al programari que executis als ordinadors, sempre que puguis garantir que els ordinadors portàtils s'utilitzaran per a finalitats educatives.

Si vols canviar el sistema operatiu (OS) i si el portàtil viatja internacionalment, et recomanem que instal·lis a l'ordinador portàtil l'Ubuntu bàsic, d'ús lliure (L)Ubuntu, i llavors l'edoovillage de destí podrà instal·lar-hi el sistema operatiu desitjat. Es necessita un sistema operatiu bàsic per viatjar a l'estranger perquè les normes de viatge internacionals requereixen que els ordinadors portàtils puguin arrencar en un sistema operatiu.

Si el portàtil no viatja internacionalment i vols tenir-hi el teu propi sistema operatiu, es recomana lliurar el portàtil sense cap sistema operatiu. Només formateja el disc dur si fent servir l'ordre 'shred'.

Assegura't de que tot el programari i el sistema operatiu instal·lats als dispositius Labdoo no infringeixin cap llei o dret d'autor. Com s'ha explicat anteriorment, aquesta és la raó per la qual Labdoo.org encoratja fortament l'ús de sistemes operatius i programari obert i d'ús lliure com (L) Ubuntu.

Assegureu-vos que tot el programari i el sistema operatiu instal·lats als dispositius Labdoo no infringeixin cap dret o drets d'autor. Com s'ha explicat anteriorment, aquesta és la raó per la qual Labdoo.org encoratja fortament l'ús de SO i programari lliure i lliure de llicències com (L) Ubuntu.

Lubuntu i equivalències de Windows

Aquí tens una taula amb alguns programes en Linux/Lubuntu i els seus equivalents en Windows. Tingues en compte que els portàtils de Labdoo inclouen centenars de programes i continguts educatius addicionals (ebooks, wikis, etc.), que no s'inclouen en un sistema operatiu Windows. Aquesta taula només proporciona alguns dels programes que es troben en ordinadors portàtils Labdoo que tenen una versió equivalent en sistemes Windows.


Aplicació Lubuntu Funció Software de Windows Inclòs en Windows
Xpad Adhesius Microsoft OneNote
Evince Visor de PDF Adobe Reader no(aplicació externa)
LibreOffice Calc / Gnumeric Full de càlcul Microsoft Excel no ($)
LibreOffice Writer / Abiword Documents Microsoft Word no ($)
LibreOffice Impress Diapositives / Presentacions Microsoft Powerpoint no ($)
Simple-scan Escàner no (driver)
Gparted Editor de particions Disk Manager
Guvcview / Skype Funcions de webcam Skype no ( aplicació externa)
Scrot Captures de pantalla no (aplicació externa)
Hardinfo Informació sobre el sistema System profiler
Mtpaint Edició d'imatges Paint
Xfburn Gravar CD no (aplicació externa)
Pcmanfm Gestor d'arxius Explorer
Gcalculator Calculadora Calc
Audacious Reproductor d'audio Windows Media Player
VLC / Gnome-mplayer Reproductor de vídeo Windows Media Player
Transmission Torrent no (aplicació externa)
Pidgin Missatgeria instantànea Microsoft Lync no
Sylpheed Paltaforma d'email Outlook
Mozilla Firefox Navegador Web Internet Explorer
Leafpad Editor Notepad / Wordpad
File-roller (Des)compressió d'arxius Explorer sí (només arxius ZIP)
Lxterminal Terminal cmd sí (alguns programes)
Gpicview Visor d'imatges Windows Media Center

Canviar l'aparença de Linux

Tot i que l'aparença de (L) Ubuntu és molt semblant a la de qualsevol altre sistema operatiu, és possible fer que sigui encara més semblant. Visita, per exemple, aquesta pàgina per saber com fer que el teu sistema Linux es vegi com un de Windows.

Instal·lació de múltiples sistemes operatius mitjançant VirtualBox

Si el portàtil té més de 2 GB de RAM, pots considerar utilitzar Virtualbox, una eina que et permet instal·lar un altre sistema operatiu com Windows al costat (o sobre) de Linux. En fer-ho, podràs executar (L)Ubuntu com a SO amfitrió i Windows, o altres sistemes operatius, com a sistema operatiu convidat al mateix temps.

També has de complir les mateixes normatives legals i de llicència al SO convidat com es va esmentar anteriorment. Les imatges proporcionades per Labdoo per clonar portàtils vénen amb un Virtualbox preinstal·lat. També hi ha un script per instal·lar Virtualbox i les seves extensions per a un sistema operatiu Linux disponible.

Baixa't el document com a odt o pdf

Si vols explicar a una altra persona perquè a Labdoo usem programari basat en Linux, no dubtis a compartir aquest resum amb els motius principals.


Windows i les seves marques registrades pertanyen a Microsoft Corporation al Estats Units i a qualsevol altre país.
Apple i les seves marques registrades pertanyen a Apple Computer, Inc. al Estats Units i a qualsevol altre país.


Continue reading to the next page:
Com arrencar un dispositiu Labdoo


Go back to read the previous page:
Tutorials en vídeo