Introducció
Aquest breu document descriu el mètode senzill per sanejar un ordinador portàtil.
[CONSELLS. Si vols obtenir consells sobre com recollir ordinadors portàtils no utilitzats a la teva comunitat local, fes clic aquí. Després de sanejar l'ordinador portàtil, pots fer clic aquí per obtenir diferents maneres de preparar els portàtils per ser transportats a escoles que els necessiten. Si en qualsevol d'aquests passos del procés de sanejament et quedes encallat, pots publicar les teves preguntes al mur del Labdoo QA Team de manera que altres puguin ajudar-te.]
Passos del sanejament
Actualment el procés estàndard de sanejament d'un ordinador portàtil és el següent:
- Si el portàtil encara no està etiquetat amb un número d'identificació de Labdoo, segueix les instruccions que apareixen a la pàgina "etiquetar un portàtil" . Assegurat de que imprimeixes 3 etiquetes i adjuntes dues d'elles a l'ordinador portàtil i una a l'adaptador de CA seguint les instruccions que trobaràs al lloc web.
- Descarregat Lubuntu en aquest enllaç (aquesta Imatge ISO és bastant gran): https://lubuntu.net/downloads/
-
Grava el fitxer descarregat en un CD. Assegurat de gravar el fitxer descarregat com a imatge ISO. Si no saps com fer-ho, pots seguir les instruccions de qualsevol d'aquests enllaços en funció del tipus d'ordinador que utilitzis per gravar el CD:
(Nota: pots utilitzar un CD o un DVD, el procés de gravació és el mateix. Recomanem utilitzar un CD perquè alguns ordinadors antics no accepten DVD.)
- Gravar un CD amb un ordinador Windows.
- Gravar un CD amb un ordinador Ubuntu.
- Gravar un CD amb un ordinador Apple/Mac. - Insereix el CD Lubuntu a l'ordinador portàtil que vulgis sanejar i arrenca l'ordinador portàtil des del CD. En iniciar l'ordinador portàtil amb el CD, hauria d'aparèixer el menú d'instal·lació de Linux. Si no apareix, has d'accedir al bios de l'ordinador portàtil i canviar l'ordre d'arrencada de l'ordinador per assegurar-te de que primer arrenqui des del CD. Per obtenir més informació sobre com configurar una bios, consulta aquesta pàgina.
- Al veure el menú d'instal·lació de Lubuntu, comença seleccionant el llenguatge d'instal·lació; pots triar, per exmple, "English".
- Selecciona "Install Lubuntu".
- Selecciona l'idioma en el que treballarà el portàtil. Si no coneixes el país de destinació, selecciona "English". Si coneixes el país de destinació, selecciona l'idioma del país.
- A la pantalla "Wireless", si tens connexió a Internet, pots seleccionar la xarxa que utilitzes a la llista i introduir la teva contrasenya. En cas contrari, deixa-ho com a predeterminat.
- La següent finestra és només per confirmar que l'ordinador portàtil compleix el requisit mínim de disc dur. Fes clic a "continue" una vegada.
-
Ara, farem un petit truc per assegurar-nos de treure completament les dades privades anteriors de l'ordinador. Pitja al mateix temps les tecles 'Alt + CTRL + F3'. Això obrirà una finestra de terminal. En aquesta finestra de terminal, introdueix primer la següent ordre:
sudo apt-get install coreutils
[pitja enter]. Una vegada executada aquesta ordre, executa aquesta altra ordre:sudo shred /dev/sda -f -v --iterations=2
[prem enter]. (Si aquesta segona ordre no funciona, pots provar amb 'hda' en comptes de 'sda', com aquesta:sudo shred /dev/hda -f -v --iterations=2
). La segona ordre executa un procés que durarà aproximadament 1 hora, i sobreescriu el disc amb valors aleatoris. Un cop fet aquest procés, prem al mateix temps les tecles 'Alt + CTRL + F7' per continuar el procés d'instal·lació i avança cap al següent pas . (Mira el vídeo d'aquesta pàgina per obtenir una il·lustració complementària d'aquest pas).
Nota: Si l'anterior no funciona, un mètode alternatiu és reiniciar l'ordinador i seleccionar l'opció "Try Ubuntu" per arrencar Ubuntu en mode de prova. Un cop arrencat Un un ti, obre un terminal prement les tecles [Ctrl + Alt + T] al mateix temps. En aquest terminal, escriu les mateixes ordres que es descriuen al paràgraf anterior. Un cop finalitzat el procés, torna a arrencar i torna a fer tots els passos d'instal·lació, però omitint aquest pas. - Selecciona el país de destinació. Si no ho saps, selecciona el país on et trobes.
- On diu “detect keyboard”, digues “No”.
- A la pantalla següent, selecciona el país d'origen del teu teclat.
- Quan intenti configurar la xarxa, prem "cancel" (no hi ha necessitat de fer la instal·lació de xarxa ja que tens el CD i les actualitzacions s'instal·len més tard).
- Quan sol·liciti "Your name", introdueix la paraula "labdoo".
- Quan sol·liciti "Your computer name", introdueix la paraula labdoo amb el seu número d'identificació de Labdoo (p. Ex., Labdoo_000003454).
- Quan sol·liciti "username", introdueix la paraula "labdoo".
- Quan sol·liciti "password", introdueix la paraula "labdoo".
- Quan sol·liciti "Confirm your password", introdueix la paraula "labdoo".
- Selecciona qualsevol zona horària que vulguis si el sistema ho demana.
- Quan digui “Partitioning method”, digues “Guided – use entire disk”.
- Quan et demani la informació del proxy HTTP, deixa-ho en blanc i prem "Continue".
- Quan digui “Install the GRUB boot loader”, digues “Yes”.
- Quan digui “Is the system clock set to UTC”, digues “Yes”.
-
Amb això completem la instal·lació del sistema operatiu bàsic. A continuació, reinicia la màquina i inicia sessió al sistema Lubuntu amb el nom d'usuari "labdoo" i contrasenya "labdoo". Un cop hagis instal·lat el sistema Lubuntu, assegurat de que l'ordinador portàtil estigui connectat a Internet, mitjançant un cable Ethernet o mitjançant WIFI. Finalment, prem ALT + CTRL + T per obrir una finestra de terminal, i escriu-hi les següents ordres:
sudo apt-get update [i prem ENTER]
sudo apt-get install edubuntu-desktop libreoffice [i prem ENTER]
sudo apt-get upgrade [i prem ENTER]
Els últims dos comandaments poden trigar des d'uns quants minuts fins a una hora més. - Instal·la el logotip de Labdoo com a imatge de fons al teu escriptori per donar-li un aspecte amigable. Pots descarregar la imatge d'escriptori de Labdoo des d' aquesta pàgina i després fent clic amb el botó secundari a l'escriptori de l'ordinador, pots seleccionar l'opció 'Preferències d'escriptori' i instal·lar la imatge.
- Finalment, si tens més temps, també pots instal·lar programari educatiu addicional (com ara una versió fora de línia de la Viquipèdia i més aplicacions educatives) seguint les instruccions d'aquesta pàgina. Aquest pas no és obligatori ja que el portàtil ja té moltes aplicacions educatives, però és tot un gest si tens temps.
I ara què?
Enhorabona! Has completat amb èxit el procés de sanejament del teu portàtil, de manera que ja està llest per viatjar. Ves a la secció Preparar el portàtil per viatjar per obtenir informació sobre com aconseguir que els ordinadors portàtils estiguin preparats per als dootrips.
- Si tu mateix viatjaràs a un projecte escolar, pots portar els ordinadors portàtils a l'equipatge. Si vas acompanyat, intenta repartir tants ordinadors portàtils entre tantes persones que viatgin amb tu com sigui possible perquè alguns països tenen un límit en la quantitat d'ordinadors portàtils que es poden transportar per persona.
- Si no tens pensat viatjar, posat en contacte amb un dels hubs de Labdoo (per exemple, el més proper) a la llista hubs list. El hub Labdoo t'ajudarà a decidir a quina escola s'hauria d'enviar el teu ordinador portàtil i també t'ajudarà a posar-te en contacte amb els viatgers que van a aquesta escola per tal que puguin recollir els ordinadors portàtils.
Continue reading to the next page:
Guia de sanejament: mètode avançat
Go back to read the previous page:
Com sanejar un portàtil