Cum pornesc computerul?

×

狀態訊息

If you have any questions about this page or if you find any errors, please write a message to the support wall and a Labdoo volunteer will help resolve it. Thank you for helping to improve our wiki pages.

Utilizatori creati, concept de utilizator

Ubuntu este preinstalat un computer Labdoo (versiunea numită xx.04 LTS, xx = 2018, 2020 etc.) și sunt de obicei configurați 3 utilizatori (User):

student: este utilizatorul standard pentru toți utilizatorii/elevii. Utilizatorul „student” nu este un administrator, adică el nu poate distruge ușor, în mod accidental, sistemul. Parola este labdoo (fiecare școală/proiect poate decide singur/ă dacă dorește să schimbe această parolă)

guest: nu are nevoie de parolă; toate intrările și modificările sale sunt șterse automat după deconectare.

labdoo: acest utilizator este administrator ("super-utilizator"). Fără cunoștințe bune de IT, el poate, de asemenea, să distrugă accidental sistemul! Prin urmare, numai profesorii și utilizatorii experimentați ar trebui să cunoască parola utilizatorului labdoo. Parola pentru administrator este labdooadmin.

Caracterele parolei ar trebui să fie vizibile pe tastatura calculatorului (litere latine). În cazul parolelor cu caractere non-latine exită riscul ca acestea să nu se poată autentifica.

Important: Dispunerea tastaturii poate fi schimbată manual în momentul conectării (vezi mai jos). Setarea de sistem a aspectului tastaturii poate fi modificată prin intermediul fișierului de sistem /etc/default/keyboard. Labdoo recomandă stocarea aspectului tastaturii calculatorului livrat în acest fișier de sistem (WYSIWYG).

Înregistrare (Log-in),
Alegere User
Login Screen
Auswahl User
Întrerupător
Desktop

Întrerupător
Limba utilizatorului
(după autentificare)

Întrerupător
Dispunerea tastaturii

Setări pentru persoane cu deficiențe de vedere
(opțional)


Faceți clic pe „Desktop Layout”/,
adaptați aspectul desktopului (de la 20.04 LTS)
Login Screen
Selectarea aspectului desktopului Login Screen
Aspectului desktopului „Familiar” (MATE, ca 18.04 LTS) Login Screen
Aspectului desktopului „Redmond” Login Screen
Aspectului desktopului „Cupertino” Login Screen

Important: la conectare, aspectul tastaturii este stabilit o singură dată în timpul instalării (L)Ubuntu. Dacă utilizați Images pentru clonare, aceasta este tastatura germană (DE). În rest, tastatura în care ați instalat (L)Ubuntu. Pentru a schimba aspectul tastaturii la conectare, după conectare, deschideți un terminal (apăsați simultan Ctrl/CTL + Alt + T) și tastați sudo nano /etc/default/keyboard (apăsați Enter), apoi treceți la comanda rapidă de la tastatură dorită ( EN pentru engleză, FR pentru franceză, ES pentru spaniolă etc.), dacă este necesar, adăugați machete specifice țării în următorul rând între ghilimele (de exemplu, CH pentru Elveția), apoi salvați (Ctrl/CTL + Alt + O (Enter) , Ctrl/ CTL+Alt+X). Acest lucru NU va schimba aspectul tastaturii după conectare. Acest lucru se face prin Setări sau pictograma tastaturii din bara de sus (MATE) sau din lista de jos (LXDE).

Desktopuri MATE sau LXDE

Există 2 desktop-uri preinstalate pe calculatoarele Labdoo - MATE și LXDE.

 Desktopul MATE este desktopul recomandat, însă el are și cerințe referitoare la hardware mai mari decât LXDE. Dacă este necesar, puteți trece la LXDE dacă nu este suficient de rapid.
 LXDE are cerințe mai mici referitoare la hardware și, prin urmare, rulează rapid chiar și pe calculatoare mai vechi.

Computerul își amintește în cazul fiecărui utilizator ce desktop a folosit acesta ultima dată. Dacă doriți să schimbați desktopul (interfața), trebuie să faceți acest lucru când vă conectați.

Pentru a schimba parola → Accesați setările sistemului → conturi de utilizator → deblocare → parola „labdoo” → faceți clic pe parolă, schimbați-o, faceți clic pe labdoo User → alegeți Standard ←→ Administrator, în funcție de ce drepturi sunt necesare.

Pornirea programelor

Cel mai bine este să pornești unul dintre programele de învățare/joc. Există unele distractive și unele din care poți învăța. Îl pornești în felul acesta:

La LXDE fă clic pe pictograma Lubuntu din stânga jos, la MATE în stânga sus → clic pe „Education”(educație) sau „game” (joc) → clic pe program

Pe desktop găsiți un folder „Videoclipuri”. Faceți clic, acolo veți găsi videoclipuri care vă dau explicații cu privire la laptopul Labdoo.

Limba, formatele regionale și setările tastaturii

Uneori doriți să instalați una sau mai multe limbi sau să le schimbați ordinea.

Faceți clic pe Preferences → pe Language Support (limbă). Dacă apare mesajul „Language support not completely installed” („Asistența lingvistică nu este complet instalată”), confirmați cu Yes/da și instalați (este necesară o conexiune la internet).

În fereastra următoare, faceți clic pe Install/Remove languages (Instalare/Eliminare limbi) → selectați limba/limbile de care aveți nevoie → Apply → Apply System-wide (aplicați pe întreg sistemul).

Limba nouă/limbile noi apar(e) într-o listă: Lubuntu folosește limbile de sus în jos, adică dacă un cuvânt din prima limbă nu este tradus, urmează limba 2 și așa mai departe până la engleză.

Căutați noua limbă, faceți clic, țineți apăsat butonul stâng al mouse-ului și trageți în locul de sus, eliberați butonul mouse-ului → faceți clic pe Apply System-wide (aplicați pe întreg sistemul). Noua limbă apare după Log-out (deconectare) sau repornire.

Formate regionale

Se pot, de asemenea, seta formatele regionale pentru numere, monedă, dată etc. Pentru a face acest lucru, faceți clic pe tabul„Regional formats” („Formate regionale”) și pe țara dorită din listă → Apply System-wide (aplicați pe întreg sistemul).

Setările tastaturii

Faceți clic dreapta pe pictograma „DE” (sau US etc.) din Task Bar sau pe pictograma steag → Keyboard Layout handler Settings (setări de gestionare a aspectului tastaturii) → debifați „Keep system layout” („Păstrați aspectul sistemului”) dacă este încă bifat →

+Add → Adăugați un nou aspect de tastatură
-Remove → eliminați un aspect de tastatură
↑up → Mutați intrarea de la tastatură în sus
↓down → Mutați intrarea de la tastatură în jos

Pot fi selectate maximum 4 configurații de tastatură

Manuale, tutoriale video

Manuale, tutoriale video, wiki-uri offline și multe altele se află în folderul /home/labdoo/Public/. Pictograma „videoclipuri” de pe desktop vă duce direct la folderul tutoriale video. Un videoclip poate fi vizionat în Firefox sau într-un Player (dacă este necesar, vizualizați +/- zoom)

Instalați codecuri pentru multimedia, filme și DVD

Pe desktop veți găsi scriptul installscript-codecs.sh. Rulați acest script numai dacă sunteți sigur că legile și reglementările din țara de utilizare permit acest lucru. Protecția prin brevet și drept de autor funcționează diferit în țări diferite. Dacă este necesar, vă rugăm să solicitați consiliere juridică dacă nu sunteți sigur dacă există sau nu restricții legale pentru formatele media (codec-uri) în țara dvs.

Cu toate acestea, fără a rula acest script, nu veți putea vizualiza anumite date multimedia, videoclipuri sau DVD-uri. Acest script instalează software și codecuri suplimentare pentru aplicații multimedia. Vă rugăm să rulați acest script numai dacă sunt îndeplinite cerințele legale pentru el. Pentru aceasta, computerul trebuie să fie conectat la internet. Alternativ, puteți cumpăra și software comercial multimedia, de exemplu, ONEPLAY DVD Player (https://wiki.ubuntuusers.de/ONEPLAY_DVD_Player/ sau LinDVD (https://wiki.ubuntuusers.de/LinDVD/).
Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile la https://wiki.ubuntuusers.de/Codecs/.

Programe pentru utilizatori nevăzători sau cu deficiențe de vedere

Pe desktop se află o pictogramă Magnifier (lupă), făcând clic pe ea se deschide o lupă care poate fi mutată cu mouse-ul. În panou apare și o pictogramă pentru lupă. Făcând clic dreapta pe ea, se deschid numeroase opțiuni de setare.

Alte programe pentru utilizatorii cu dizabilități sunt:

Aplicație Descriere Denumire pachet Captură ecran
Orca Instrument de citire a ecranului, Screen reader, apăsați simultan tastele Alt + Super/Windows + o pentru a porni sau pentru a dezactiva Orca. Pentru a configura, deschideți Terminal (ca utilizator labdoo, apăsați tastele Ctl/Ctrl + Alt + t în același timp), apoi tastați orca -s și (Enter). Orca
pico2wave Aplicatie de citit a documentului, găsiți mai multe pe https://wiki.ubuntuusers.de/Sprachausgabe/ ; pentru a porni sau a dezactiva pico2wave apăsați simultan tastele Alt + Super/Windows + p. Marcați textul, apoi apăsați combinația de taste menționată mai sus, iar textul va fi citit. Textul marcat nu trebuie să fie prea lung, altfel se va anula cu un mesaj de eroare. pico2wave


Alte programe fără bariere și o soluție specială pentru nevăzători pe un stick USB sunt descrise aici https://www.labdoo.org/de/content/programme-f%C3%BCr-behinderte-anwender-barrierefrei.

Reglați volumul

În panou există o pictogramă pentru reglarea volumului. Când faceți clic pe ea, se deschide o fereastră mică (Mute = fără sonor; controler pentru mai tare / mai încet). Există mai multe opțiuni de setare care pot fi accesate printr-un alt program:

Aplicație Descriere Denumire pachet Captură ecran
alsamixer Programul alsamixer este un instrument pentru accesarea tuturor opțiunilor de setare disponibile pentru placa de sunet. Frecvent, canalele care nu pot fi accesate direct cu mixerele de pe interfața X sunt dezactivate sau oprite. Cu Alsamixer puteți găsi și activa rapid controlerul problematic. Deschideți terminalul (apăsați Ctl/Ctrl + Alt + t în același timp), tastați alsamixer și apăsați (Enter). Utilizați tastele săgeți ← → pentru a controla difuzoarele individuale, microfoanele etc., utilizați tastele săgeți ↑ ↓ pentru a crește/scădea volumul. alsamixer

Configurați imprimanta, CUPS
O imprimantă este adăugată în System Tools → Printers → + Add a printer. Majoritatea imprimantelor conectate direct la computer sau LAN sunt recunoscute și configurate automat. Mai multe sfaturi la https://wiki.ubuntuusers.de/Drucker/.

În plus, există pentru standardul înalt Cups (Common Unix Printing System), o soluție profesională de imprimare pe sistemele Linux. Prin CUPS pot fi utilizate numeroase imprimante, servicii de imprimare gestionate și partajate în rețea. CUPS are un server web integrat. Acesta poate fi folosit pentru a configura și gestiona imprimantele. Într-un browser web, accesați: http://localhost:631. Doar utilizatorul labdoo este autorizat să facă acest lucru. Dacă o imprimantă este conectată local la un computer, aceasta poate fi partajată cu alte computere din rețea.

Funcția de ajutor F1
Apăsând tasta F1 sau tasta ajutor din meniu, majoritatea programelor afișează instrucțiuni pentru programul respectiv.

Resetarea utilizatorul student
Elevul trebuie să se înregistreze ca invitat (guest) sau ca User student, dacă este posibil niciodată ca User labdoo (rezervat pentru profesori, supraveghetori etc.). Chiar și așa, se poate ca uneori meniurile sau pictogramele să poată fi șterse accidental de către elev. Toate acestea pot fi de fapt restaurate, însă uneori există o lipsă de know-how local cu privire la modul în care se face acest lucru. În consecință, există pe desktop-ul utilizatorului labdoo un script restore_user_student.sh (dublu clic pe pornește scriptul, rulează în terminal). Dar aveți grijă: acest script resetează totul (!) până la starea de livrare, adică toate fișierele etc. create de atunci sunt, de asemenea, șterse. În consecință, salvați neapărat în prealabil datele studentului! Uneori este logic să resetați complet datele, de exemplu dacă transferați calculatorul unui alt utilizator.


Conectați-vă ca administrator labdoo
labdoo: este administrator (admin, „Super-User”)! Aceasta înseamnă că utilizatorul labdoo are toate drepturile, de exemplu, pentru actualizări, pentru instalarea ulterioară de software și de programe educaționale etc. Însă el poate, de asemenea, în mod accidental și dacă nu are suficientă experiență cu IT și Linux, să schimbe laptopul astfel încât acesta să nu mai pornească și să nu mai poată fi folosit. Și atunci când calculatorul este atât de „distrus” și cele mai apropiate hub-uri/ajutoare Labdoo sunt departe pentru o nouă instalare sau reparație, atunci aceasta este o problemă reală. Prin urmare, înregistrați-vă ca labdoo doar dacă sunteți atent și dacă pe cât posibil aveți deja experiență în administrarea calculatoarelor. În caz contrar, este mai bine să folosiți utilizatorul student, care de fapt nu este administrator, dar poate folosi și el toate programele și are mai puține drepturi pentru a distruge un computer.
Parola pentru autentificare este la livrare labdoo (până la Lubuntu 18.04 LTS inclusiv, până aproximativ în primăvara 2020) și de la Lubuntu 20.04 LTS și urm. (aproximativ din vara 2020) labdooadmin. Însă ea ar trebui schimbată imediat la prima pornire a calculatorului de către școală/proiect, deoarece utilizatorul labdoo are drepturi de administrator și numai profesorii/supraveghetorii și utilizatorii experimentați ar trebui să aibă acces ca administratori!

Distrează-te jucând și învățând cu prietenii tăi!

Echipa Labdoo


Continue reading to the next page:
Software educațional


Go back to read the previous page:
De ce Labdoo folosește Linux