Зашто Лабдоо користи Линук

×

Statusmeldung

If you have any questions about this page or if you find any errors, please write a message to the support wall and a Labdoo volunteer will help resolve it. Thank you for helping to improve our wiki pages.

Овај вики је машински преведен. Помозите нам да лекторирамо српске странице. Пошаљите исправке на contact-D@labdoo.орг. Хвала вам.

SR (Beta)
Short link / Кратка веза https://tinyurl.com/labdoo-wiki-sr

Educational Tux

Ако добијете један или више Лабдоо рачунара, немојте инсталирати Виндовс®, већ се држите инсталираног оперативног система (ОС) Линук. Постоји много добрих разлога за ово:

  • Линук је много бржи од Виндовс-а. Тренутни Виндовс би учинио рачунар веома спорим или више не би радио на њему. Лабдоо добија донације лаптопова управо зато што више не користе најновије верзије Виндовс-а.
  • Многе верзије оперативног система Виндовс® као што су КСП, Виста или Виндовс 7 су већ или ће ускоро бити укинуте. Мицрософт их више не ажурира/одржава, са одговарајућим безбедносним проблемима! Линук је, с друге стране, ажуриран, закрпљен, безбедан и ЛТС (Дугорочна подршка).
  • Лабдоо је одабрао 300 програма за учење из више од 80.000 бесплатних апликација, укључујући добро познате програме као што су Фирефок, Скипе, Геогебра, ВЛЦ, скенери вируса. Или бесплатни LibreOffice Suite / ЛибреОффице упоредив са МС Оффице-ом.
  • Лабдоо инсталира више од 1.000.000 е-књига, видео туторијала и вики страница на вашим локалним језицима на сваки рачунар - огромну библиотеку. У папирној форми то би било о контејнеру за отпрему!
  • Линук тешко да је рањив на вирусе, тако да никада више нећете имати проблема са вирусима.
  • Неколико језика се може користити паралелно и могу се мењати регионални језици.
  • Лабдоо вам помаже са Глобалним програмом подршке (ЛГС), али само на и за оригиналне Лабдоо рачунаре. Лабдоо видео туторијали се налазе на свакој радној површини у фасцикли „видеос (videos)“. Можете пронаћи приручнике у фасцикли /home/labdoo/Public/how-to-start.
  • Софистициран концепт корисника и права за наставнике (лабдоо / labdoo), ученике (студенте / student) и госте (гост / guest)
  • Ако је Виндовс апсолутно неопходан, користите унапред инсталиране алате Вине или Виртуалбок (погледајте доле) и на једном рачунару - Линук и Виндовс.
  • ...и најбоља ствар - изглед & Феел се лако прилагођава другим оперативним системима:

Други оперативни системи не нуде много опција или их нуде само по високим ценама лиценце.

Користите Виндовс под Линуком

Ако се Виндовс програми користе паралелно, постоје две унапред инсталиране опције на Лабдоо рачунарима:


Wine / Вино је бесплатна алатка за компатибилност која омогућава покретање Виндовс апликација (.еке) под Линуком. Са Вине-ом је могуће покренути многе програме који су развијени за Мицрософт Виндовс оперативне системе на Линук-у. Вине се може користити <стронг>без оперативног система Виндовс. Међутим, корисник треба да има потребне лиценце за програме. Више о https://www.winehq.org/, https://wiki.ubuntuusers.de/Wine/ und https://de.wikipedia.org/wiki/Wine.
Virtualbox / Виртуалбок је бесплатна, унапред инсталирана алатка компаније Орацле за инсталирање гостујућег оперативног система у покренути Линук систем (хост). Виндовс тада ради као оперативни систем за госте у прозору под Линуком. Али такође ради са многим оперативним системима за госте https://www.virtualbox.org/wiki/Guest_OSes.
Наравно, потребне су важеће лиценце за гостујуће оперативне системе (купљени лиценцни кључ)!
Више о https://www.virtualbox.org/, https://wiki.ubuntuusers.de/VirtualBox/ и https://de.wikipedia.org/wiki/VirtualBox или https://wiki.ubuntuusers.de/VirtualBox/. Најмање 4 ГБ РАМ-а и и-ЦПУ имају смисла.

Виндовс® је регистровани заштитни знак корпорације Мицрософт у Сједињеним Државама и/или другим земљама.
ВиртуалБок® је регистровани заштитни знак компаније Орацле Цорпоратион у Сједињеним Државама и/или другим земљама.


Continue reading to the next page:
Како да покренем рачунар?


Go back to read the previous page:
Информације Едоовилагес (пројекти)