Як запустити комп'ютер?

×

Statusmeldung

If you have any questions about this page or if you find any errors, please write a message to the support wall and a Labdoo volunteer will help resolve it. Thank you for helping to improve our wiki pages.

Створені користувачі, концепція користувача

На комп’ютері Labdoo попередньо інстальовано ПЗ Ubuntu (випуск xx.04 LTS, xx = 2020, 2022 тощо), попередньо розраховане на 3 користувачів:

студент (student): є користувачем за замовчуванням для всіх користувачів / студентів. Користувач "студент" не є адміністратором, тобто він також не може випадково зашкодити роботі системи. Пароль - labdoo (чи буде змінено цей пароль, кожна школа / проект можуть вирішувати самостійно)

гість (guest): не вимагає пароля; всі його входи і зміни автоматично видаляються після виходу з системи.

labdoo: цей користувач є адміністратором ("суперкористувачем"). Але без хороших знань в області ІТ він також може випадково зашкодити роботі системи! Таким чином, тільки вчителі та досвідчені користувачі повинні знати пароль користувача labdoo. Пароль для адміністратора - labdooadmin.

На клавіатурі комп'ютера повинно бути видно символи пароля (латинські літери). Для паролів, що складаються з нелатинських букв, існує ризик того, що ви не зможете увійти в систему.

Важливо: Розкладка клавіатури може бути змінена вручну під час входу в систему (див. нижче). Системні налаштування розкладки клавіатури можна змінити за допомогою системного файлу / etc/default / keyboard. Labdoo рекомендує зберігати розкладку клавіатури на поставленому комп'ютері в цьому системному файлі (WYSIWYG).

Вхід в систему Log-in),
вибір Користувача
Login Screen
Auswahl User
Перемикач
Робочий стіл (Desktop)

еремикач
Мова користувача
(після входу в систему)

Перемикач
Розкладка клавіатури

Налаштування для
людей із вадами зору
(додатково)


Натисніть "Desktop Layout/ Вигляд робочого столу",
налаштуйте макет робочого столу (починаючи з 20.04 LTS)
Login Screen
Вибір макету робочого столу Login Screen
Макет робочого столу "Familiar" (MATE, наприклад, 18.04 LTS) Login Screen
Макет робочого столу "Redmond" Login Screen
Макет робочого столу "Cupertino" Login Screen

Важливо: Розкладка клавіатури при вході в систему задається один раз при установці (L) Ubuntu. Якщо ви використовуєте копію жорсткого диска (Images for Cloning), це німецька клавіатура (DE). В іншому випадку це клавіатура, на якій ви встановили (L)Ubuntu. Щоб змінити розкладку клавіатури під час входу, після входу відкрийте термінал (одночасно натисніть Ctrl/CTL + Alt + T) і введіть sudo nano /etc/default/keyboard (натисніть Enter), а потім виберіть потрібну комбінацію клавіш (EN для англійської, FR для французької, ES для іспанської тощо), якщо необхідно, додайте макети для певної країни в наступний рядок між лапками (наприклад, CH для Швейцарії), а потім збережіть (Ctrl/CTL + Alt + O (Enter)) , Ctrl/ CTL+Alt+X). Таким чином, ви не зміните розкладку клавіатури після входу в систему. Це робиться за допомогою налаштувань або значка клавіатури на верхній панелі (MATE) або в нижньому списку (LXDE).

Щоб змінити пароль → Перейдіть до системних налаштувань → облікові записи користувачів → розблокувати →
Пароль "labdoo" → натисніть пароль, змініть його, натисніть Користувач labdoo → виберіть Стандартний ←→ Адміністратор залежно від того, які права потрібні.

Запуск програм

Найкраще запустити одну з навчальних / ігрових програм. Є як розважальні, так і навчальні. Ось як ви їх запускаєте:

ДНатисніть Меню внизу ліворуч → натисніть «Освіта» або «гра» → натисніть на програму

У папці «/Public» (публічне) ви знайдете корисні посібники, безліцензійний навчальний контент (OER), офлайн-довідник, електронні книги, тощо.

На робочому столі ви знайдете папку "Відео". В ній ви знайдете відео, які пояснять вам роботу ноутбука Labdoo.

Мова, регіональні формати та налаштування клавіатури

Іноді потрібно перевстановити або змінити одну чи кілька мов.

Натисніть "Налаштування" → "Мовна підтримка" (Мова). Якщо з’являється повідомлення «Підтримка мови не встановлено повністю», підтвердьте за допомогою «Так/Yes» та встановіть (потрібне з’єднання з Інтернетом).

У наступному вікні оберіть Install/Remove languages(Встановити/Видалити мови) ​​→ виберіть потрібну(і) мову(и) → Apply (Застосувати) → Apply System-wide (Застосувати для всієї системи).

Нова мова(-и) з’явиться у списку: Lubuntu використовує мови зверху вниз, тобто якщо слово першою мовою не перекладено, наступною буде мова 2 і так далі до англійської.

Знайдіть нову мову, натисніть, утримуйте ліву кнопку миші та перетягніть у верхню точку, відпустіть кнопку миші → натисніть Apply System-wide (Застосувати для всієї системи). Нова мова з'явиться після виходу з системи або перезавантаження.

Регіональні формати

Ви також можете встановити регіональні формати для чисел, валюти, дати тощо. Для цього перейдіть на вкладку "Регіональні формати" (Regional formats) і натисніть на країну вибору в списку → Apply System-Wide (застосувати по всій системі).

Налаштування клавіатури

Клацніть правою кнопкою миші значок " RU "(або US і т. д.) або значок прапора на панелі завдань → налаштування розкладки клавіатури (Keyboard Layout handler Settings) → зніміть гачок "Зберегти макет системи" (Keep system layout), якщо він все ще встановлений →

+Add (Додати) → Додати нову розкладку клавіатури -
Remove (Видалити) → Видалити розкладку клавіатури
↑вгору → Перемістити запис клавіатури вгору
↓вниз → Перемістити запис клавіатури вниз

Можна вибрати не більше 4 макетів клавіатури.

Посібники, відеоуроки

Посібники, відеоуроки, автономні довідники та багато іншого знаходяться в папці /home/labdoo/Public/. Значок "Відео" на робочому столі приведе вас прямо до папки з відеоуроками. Відео можна подивитися в Firefox або програвачі (при необхідності масштабувати зображення +/-).

Встановити кодеки для мультимедіа, фільмів і DVD

На робочому столі ви знайдете скрипт installscript-codecs.sh . Будь ласка, запустіть цей скрипт тільки в тому випадку, якщо ви впевнені, що закони і правила в країні використання комп'ютеру дозволяють це. Захист патентів і авторських прав працює по-різному в залежності від країни. Будь ласка, зверніться за юридичною консультацією, якщо ви не впевнені, чи застосовуються юридичні обмеження у вашій країні до медіа-форматів (кодеків).

Однак без запуску цього скрипта ви не зможете переглядати певні мультимедійні дані, відео чи DVD-диски. Цей скрипт встановлює додаткове програмне забезпечення і кодеки для мультимедійних додатків. Будь ласка, запустіть цей скрипт тільки в тому випадку, якщо для цього існують юридичні передумови. При цьому комп'ютер повинен бути підключений до Інтернету. Крім того, ви також можете придбати комерційне мультимедійне програмне забезпечення, наприклад, ONEPLAY DVD Player (https://wiki.ubuntuusers.de/ONEPLAY_DVD_Player/ або LinDVD (https://wiki.ubuntuusers.de/LinDVD/).

Більш детальну інформацію з цього питання можна знайти за посиланням https://wiki.ubuntuusers.de/Codecs /.

Програми для сліпих або людей з вадами зору

На робочому столі є іконка Magnifier (лупа), клацання по якій відкриває лупу, яку можна пересувати за допомогою миші. На панелі також з'явиться значок лупи. Клацніть правою кнопкою миші по ньому, щоб відкрити безліч параметрів налаштування.
Інші програми для користувачів з обмеженими можливостями включають:

Застосування Опис Ім'я пакета Скріншот
Orca У програмі зчитування з екрана одночасно натисніть клавіші Alt + Super/Windows + o, щоб увімкнути або вимкнути Orca. Щоб налаштувати, відкрийте термінал (як користувач labdoo, натисніть одночасно клавіші Ctl/Ctrl + Alt + t), потім введіть orca -s і (Enter). Orca
pico2wave Інструмент зчитування файлів, більше інформації за посиланням https://wiki.ubuntuusers.de/Sprachausgabe/; щоб увімкнути або вимкнути pico2wave, одночасно натисніть клавіші Alt + Super/Windows + p. Виділіть текст, потім натисніть вищезгадану комбінацію клавіш, і текст буде прочитаний вголос. Виділений текст не повинен бути занадто довгим, інакше він перерветься з повідомленням про помилку. pico2wave


Інші доступні програми та спеціальне рішення для сліпих на USB-накопичувачі див. за посиланням: https://www.labdoo.org/de/content/programme-f%C3%BCr-behinderte-anwender-barrierefrei.

Реґулювання гучності

На панелі є іконка для регулювання гучності. При натисканні на неї відкривається невелике вікно (Mute = відключення звуку; регулятор гучніше / тихіше). Але є багато інших параметрів налаштування, до яких можна отримати доступ через іншу програму:

Застосування Опис Ім'я пакета Скріншот
alsamixer Програма alsamixer - це інструмент для доступу до всіх параметрів налаштування, доступних для звукової карти. Часто ті канали, до яких неможливо отримати прямий доступ за допомогою мікшерів на інтерфейсі X, дезактивовані або вимкнені. Alsamixer дозволяє швидко знайти і активувати проблемний контроллер. Відкрийте термінал (одночасно натисніть Ctrl/Ctrl + Alt + t), введіть alsamixer і натисніть (Enter). Використовуйте клавіші зі стрілками ↑ → для управління окремими динаміками, мікрофонами і т.д., використовуйте клавіші зі стрілками ↑ ↓ для збільшення / зменшення гучності. alsamixer

Налаштування принтера, CUPS
Принтер буде додано в Системні інструменти → Принтери → + Додати принтер. Більшість принтерів, підключених безпосередньо до комп'ютера або локальної мережі, виявляються і налаштовуються автоматично. Додаткові поради наведено нижче https://wiki.ubuntuusers.de/Drucker/.

Крім того, для високих вимог існує Cups (загальна система друку Unix/ Common Unix Printing System), професійне рішення для друку в системах Linux. CUPS дозволяє використовувати безліч принтерів, управляти функціями друку і ділитися ними в мережі. CUPS має вбудований веб-сервер. Його можна використовувати для налаштування і управління принтерами. У веб-браузері перейдіть за посиланням: http://localhost:631. Тільки користувач labdoo має право це робити. Якщо принтер підключено до комп'ютера локально, його можна використовувати спільно з іншими комп'ютерами в мережі.

Функція довідки F1
При натисканні кнопки F1 або Довідки в меню більшість програм відображають Інструкцію користувача по цій програмі.

Перемикання з користувача User на користувача Student
Студент повинен увійти як гість (guest) або як користувач Student, якщо це можливо, і ніколи як користувач User labdoo (вхід для викладачів, керівників тощо). Навіть в цьому випадку іноді може статися так, що учень випадково видалить меню або іконки. Хоча все це можна відновити, і тільки іноді на місці не вистачає знань про те, як це зробити. Таким чином, на робочому столі користувача labdoo є скрипт restore_user_student.sh (Подвійне натискання запускає скрипт, запустити в терміналі). Але будьте обережні: цей сценарій скидає все (!) до стану при поставці, тобто всі файли тощо, створені з того часу, також видаляються. Тому обов'язково заздалегідь створіть резервну копію даних студента! Але іноді також має сенс повністю скинути дані, наприклад, якщо ви передаєте комп'ютер іншому користувачеві.

Увійдіть як адміністратор labdoo
labdoo: адміністратор (admin, "Super-User")! Це означає, що користувач labdoo має всі права, наприклад, на оновлення, подальше встановлення програмного забезпечення та навчального контенту, тощо. Але він також може випадково та без достатнього досвіду роботи з ІТ та Linux змінити ноутбук таким чином, щоб він більше не запускався та не використовувався. Якщо комп’ютер настільки «зруйнований», а найближчі хаби/помічники Labdoo знаходяться далеко для нової інсталяції чи ремонту, це буде справжньою проблемою. Тому входьте як labdoo тільки в тому випадку, якщо ви обережні і, по можливості, маєте досвід користування комп'ютерами. В іншому випадку краще заходити як студент, який, хоча і не є адміністратором, також може використовувати всі програми і має менше прав на внесення змін до комп'ютера.
Пароль для входу — labdoo під час поставки (до Lubuntu 18.04 LTS включно, приблизно до весни 2020 року) і з Lubuntu 20.04 LTS і далі (приблизно з літа 2020 року) labdooadmin. Однак його слід негайно змінити під час першого запуску комп’ютера школою/проектом, оскільки користувач labdoo має права адміністратора, і лише вчителі/керівники та досвідчені користувачі повинні мати доступ як адміністратори!

Отримуйте задоволення, граючи і навчаючись з друзями!

Labdoo Team.


Continue reading to the next page:
Школа вдома


Go back to read the previous page:
Чому Labdoo використовує Linux