Taules d'indicadors

El disseny de la xarxa social Labdoo posa especial èmfasi en la transparència com un dels mecanismes clau per facilitar la solidesa del sistema. Per permetre transparència, s’implementen una sèrie de taules que permeten als usuaris conèixer ràpidament l’estat dels diferents objectes (dootrònics, dootrips, hubs, edoovillages, etc.). Aquestes taules es basen en una varietat de mecanismes, que inclouen mapes de geolocalització, diagrames de barres o taules configurables dinàmicament, entre d'altres. Per accedir a cada taula, aneu al menú de navegació principal a la part superior de cada pàgina i cliqueu a un dels quatre objectes Labdoo: «Dootrònics», «Dootrips», «Edoovillages» o «Hubs». A continuació, cliqueu sobre «Veure» per visualitzar la taula global d'aquest tipus d'objecte.


Figura. Exemple de taula d'indicadors.

Memòria caché optimitzada per accelerar el temps de càrrega
Els càlculs que s’han d’executar per visualitzar cada taula són força complexos a causa de la gran quantitat de dades globals que han de correlacionar. Per tal d’accelerar el temps de càrrega de cada taula i millorar l’experiència de l’usuari, el sistema de Labdoo executa un algorisme de memòria caché, que funciona calculant les taules en segon pla un cop cada hora (aquesta freqüència podria canviar en el futur, però segons la nostra experiència, això fins ara ha funcionat força bé). Això significa que és possible que algunes d'aquestes taules no mostrin la informació més recent. Qualsevol canvi que es faci al sistema Labdoo es reflectirà a les taules al següent canvi d’hora. Per exemple, si etiqueteu un nou ordinador portàtil a les 12:35h , les taules mostraran el nou portàtil a partir de les 13h.

Com cercar alguna cosa dins les taules d'indicadors i el significat dels camps que hi apareixen

1. El significat dels camps


Taula. El significat dels camps de les taules d'indicadors de Labdoo
Camp Significat
Necessaris Nombre total de dootrònics requerits per aquest edoovillage o hub
Restants Nombre total de dootrònics requerits per aquest edoovillage o hub que encara no s'han lliurat
% finalitzat Percentatge de finalització, calculat mitjançant l'operació (Necessaris - Restants) / Necessaris * 100
Lliurats Nombre total de dootrònics lliurats a aquest edoovillage o per aquest hub
Capacitat Nombre total de dootrònics que pot transportar aquest dootrip
De camí Nombre total de dootrònics que estan actualment de camí cap a un edoovillage
Transportats Nombre total de dootrònics que ja s'han transportat a un edoovillage

2. Mitjançant el camp «Cerca»

Dins cada taula d'indicadors, hi trobareu diverses eines per ajudar-vos a cercar, comptar, geolocalitzar i fer un seguiment de l’estat de qualsevol dels quatre objectes principals de Labdoo (dootrònics, dootrips, edoovillages i hubs). Aquestes eines inclouen un mapa de geolocalització per situar els objectes que es mostren a la pantalla, un diagrama de barres que proporciona mètriques de recompte, una casella de cerca i un conjunt d’opcions del menú desplegable per filtrar la vostra cerca.

La casella de «Cerca» és especialment interessant, ja que permet cercar objectes mitjançant qualsevol de les seves propietats. Per exemple, podeu cercar objectes mitjançant la seva ID de Labdoo, el seu estat, el país, l'edoovillage al qual ha estat assignat, etc. Una característica útil és que hi podeu fer cerques filtrades automàticament afegint un prefix a la vostra consulta. Per exemple, diguem que, a la taula d'indicadors dels dootrònics, hi voleu trobar el dispositiu la ID de Labdoo del qual sigui 000002358 . Per fer-ho, podeu escriure a la casella de cerca id:000002358. O diguem que voleu trobar tots els dootrips que tenen com a país de destinació Tanzània. Per fer-ho, podeu anar a la taula d'indicadors dels dootrips i escriure a la casella de cerca dstcountry:tanzania. A continuació, es mostra la llista de paraules clau específiques disponibles per a cadascun de les quatre taules d'indicadors.


Taula. Llista de paraules clau disponibles per fer cerques filtrades
Taula d'indicadors Paraules clau
Dootronics id, hub, edoovillage, dootripid, status, notes, tagger, manager, emails, country, serialnumber, pickmeup, model, wh
Dootrips title, capacity, numberdootrips, status, completed, srccountry, dstcountry, dootrippers, additionalinfo
Edoovillages title, hub, needed, intransit, delivered, remaining, pcompleted, status, country, completed, open
Hubs title, needed, intransit, delivered, remaining, neededshared, remainingshared, pcompleted, country

3. Com es poden crear enllaços d'URL d'una imatge concreta d'una taula d'indicadors

Consulteu aquesta pàgina per obtenir informació sobre com generar l'URL d'una imatge concreta d'una taula d'indicadors mitjançant les «Taules d'indicadors».

Crear enllaços URL de visualitzacions específiques de taules d'indicadors

Labdoo proporciona un conjunt de «Taules d'indicadors» per als quatre objectes principals (dootrònics, dootrips, edoovillages i hubs). Aquestes taules proporcionen informació més datallada i són més interactives ja que faciliten dades en temps real. A causa d'aquesta funcionalitat addicional, aquestes taules no tenen l'opció de generar automàticament URL per a visualitzacions específiques. No obstant això, s'hi han implementat «trucs» especials perquè els usuaris puguin crear-les manualment. El mètode següent es considera una mica més «avançat», però si proveu un parell d'exemples, veureu que és fàcil d'utilitzar i que pot resultar molt pràctic a l'hora de generar URL per informar de la vostra activitat.

Comencem per un exemple. Suposem que voleu generar una visualització de totes les edoovillages situades a Tanzània que són administrades pel hub de Labdoo Rhein-Ruhr a Alemanya, ubicats al Marroc (igual que en l'exemple anterior), mitjançant la «Taula d'indicadors d'edoovillages». Per a fer-ho, aneu a «Edoovillages» i cliqueu a «Veure». A continuació, modifiqueu-ne l'URL de la següent manera:

https://www.labdoo.org/de/content/edoovillages-dashboard?c=tz&h=431

Igual que en l'exemple anterior, ara podeu tallar i enganxar aquesta URL i enviar-la a un amic per correu electrònic o publicar-la al mur de la vostra xarxes socials preferida.

En aquest exemple, observeu com s'han creat els paràmetres addicionals de l'URL. El paràmetre «c» significa «país» i se li ha assignat el valor de «tz», que és el codi de país de Tanzània. Per esbrinar els codis d'altres països, podeu utilitzar la taula d'aquesta entrada de Viquipèdia: https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1_alpha-2. El paràmetre «h» significa «hub» i se li ha assignat el valor de 431. Això correspon a l'identificador del hub Rhein-Ruhr a Alemanya. Aquest valor es pot trobar anant a la pàgina d’aquest hub (la llista completa dels hubs està disponible a https://www.labdoo.org/ca/hubs) i mitjançant una simple revisió de la seva URL. En aquest exemple, l'URL d'aquest hub és https://www.labdoo.org/ca/hub?h=431, cosa que indica que el seu identificador de hub és de fet 431.

Hi ha quatre paraules clau que podeu utilitzar a les «Taules d'indicadors»:

«c»: el codi del país.
«h»: l'identificador del hub.
«e»: l'identificador de l'edoovillage.
«u»: l'identificador de l'usuari.

Podeu jugar amb qualsevol d’aquestes. Aquí teniu un altre exemple: per seleccionar tots els dootrònics relacionats amb l’usuari 201 que es troben actualment a Kenya i que estan assignats a l'edoovillage amb l’identificador 1457:

https://www.labdoo.org/ca/content/dootronics-dashboard?u=201&c=ke&e=1457

Tingueu en compte que aquesta tècnica és aplicable a qualsevol de les quatre «Taules d'indicadors»: dootrònics, dootrips, edoovillages i hubs.

Les taules dels labdooers

L'objectiu de la taula d'indicadors dels labdooers és ajudar els usuaris/voluntaris de Labdoo (labdooers) a trobar altres labdooers i comunicar-s'hi. Podeu accedir a la taula d'indicadors dels labdooers clicant al menú desplegable «Explora» a la part superior de cada pàgina de la plataforma i, a continuació, seleccionant l'opció «Labdooers». Això us portarà a la taula dels labdooers.


Figura. Exemple d'una taula de labdooers

Hi ha dues maneres de cercar informació sobre un labdooer:

  • Mètode 1 - Mitjançant la cerca de text
    Podeu trobar una llista dels labdooers i la seva informació cercant-los per la seva «ciutat», pel seu «país» o pel seu «nom d'usuari». Podeu omplir més d'un camp alhora per restringir la cerca.

    Després de clicar sobre «Aplica», es mostrarà una llista dels labdooers que compleixen les condicions de cerca.


    Figura. Exemple de cerca de text

  • Mètode 2 - Mitjançant la cerca d'ubicacions al mapa
    També podeu clicar al petit mapa que es troba a la part superior de la pàgina per trobar usuaris segons la seva ubicació (ex., usuaris propers al vostre o a algun altre hub o edoovillage). Al mapa, hi pareixerà un indicador vermell. Un cop col·locat l'indicador, també s'ompliran els camps de «Latitud» i «Longitud». Podeu moure l'indicador i la «latitud/longitud» s'actualitzaran en conseqüència.

    Després de col·locar l'indicador sobre la ubicació desitjada, també haureu d'omplir el camp «Distància» i proporcionar un interval de cerca. Un cop emplenada la ubicació i la distància, es mostrarà una llista dels labdooers que coincideixen amb els paràmetres de cerca.


    Figura. Exemple de cerca mitjançant el mapa.