Zašto Linux? A šta je sa Windowsom?

×

Statusmeldung

If you have any questions about this page or if you find any errors, please write a message to the support wall and a Labdoo volunteer will help resolve it. Thank you for helping to improve our wiki pages.

HR

Educational Tux

Ako dobijete jedno ili više Labdoo računala, nemojte instalirati Windows®, već se držite instaliranog operativnog sustava (OS) Linux. Mnogo je dobrih razloga za to:

  • Linux je puno brži od Windowsa. Trenutačni Windows bi usporio računalo ili više ne bi radio. Labdoo dobiva donacije prijenosnih računala upravo zato što više ne pokreću najnovije verzije Windowsa.
  • Mnoge verzije sustava Windows® kao što su XP, Vista ili Windows 7 već su ukinute ili će uskoro biti ukinute. Microsoft ih više ne ažurira/održava, s odgovarajućim sigurnosnim problemima! Linux je, s druge strane, ažuran, zakrpan, siguran i LTS (Long Term Supported).
  • Labdoo je odabrao 300 programa za učenje među više od 80.000 besplatnih aplikacija, uključujući dobro poznate programe kao što su Firefox, Skype, Geogebra, VLC, skeneri virusa. Ili besplatni LibreOffice Suite, usporediv s MS Officeom.
  • abdoo instalira više od 1.000.000 e-knjiga, videouputa i wiki stranica na vašim lokalnim jezicima na svako računalo – ogromna biblioteka. U papirnatom obliku to bi bio otprilike transportni kontejner!
  • Linux je teško osjetljiv na viruse, tako da nikada više nećete imati problema s virusima.
  • Nekoliko jezika se mogu koristiti paralelno i mogu se mijenjati; regionalni jezici su također podržani.
  • Labdoo vam pomaže s Globalnim programom podrške (LGS), ali samo na i za originalna Labdoo računala. Labdoo video vodiči nalaze se na svakoj radnoj površini u mapi „videos“. Priručnike možete pronaći u mapi /home/labdoo/Public/how-to-start.
  • ofisticirani koncept korisnika i prava za nastavnike (labdoo), studente (student) i goste (guest).
  • Ako je Windows prijeko potreban, koristite predinstalirane alate Wine ili Virtualbox (pogledajte dolje). Tada možete imati oba na jednom računalu – Linux i Windows.
  • …i najbolje od svega – izgled i dojam lako se prilagođava drugim operativnim sustavima.

Koristite Windows pod Linuxom

Ako se Windows programi trebaju koristiti paralelno, na Labdoo računalima postoje dvije unaprijed instalirane opcije:


Wine je besplatni alat za kompatibilnost koji omogućuje pokretanje Windows aplikacija (.exe) na Linuxu. Zu Wine je moguće pokretati mnoge programe koji su razvijeni za Microsoft Windows operativne sustave na Linuxu. Wine se može koristiti bez Windows operativnog sustava. Međutim, korisnik mora imati potrebne licence za programe. Više na:
https://www.winehq.org/,
https://wiki.ubuntuusers.de/Wine/
https://de.wikipedia.org/wiki/Wine
Virtualbox je besplatan, unaprijed instaliran alat tvrtke Oracle za instalaciju gostujućeg operativnog sustava u pokrenuti Linux sustav (host). Windows tada radi kao operativni sustav gost u prozoru pod Linuxom. Ali također radi s mnogim operativnim sustavima za goste https://www.virtualbox.org/wiki/Guest_OSes.
Naravno, potrebne su važeće licence za gostujuće operativne sustave (kupljeni licencni ključ)!
Više na https://www.virtualbox.org/, https://wiki.ubuntuusers.de/VirtualBox/ i https://de.wikipedia.org/wiki/VirtualBox ili https://wiki.ubuntuusers.de/VirtualBox/. Najmanje 4 GB RAM-a i dvojezgreni procesor su neophodni.

Windows® je registrirani zaštitni znak Microsoft Corporation u Sjedinjenim Državama i/ili drugim zemljama.
VirtualBox® je registrirani zaštitni znak tvrtke Oracle Corporation u Sjedinjenim Državama i/ili drugim zemljama.


Continue reading to the next page:
Kako da pokrenem računalo?


Go back to read the previous page:
Informacije Edoovillages (projekti)